Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  KUTYATARTÓKNAK

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

küllemápolás

egészségvédelem

betegségek

tenyésztés

mentsen életet

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  NYÚLTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELÉS

  TAKARMÁNYOZÁS

TARTALOM

(az itt kiválasztott témákra kattintva böngészhet tovább, majd használja a "vissza" menüpontot)

 

A tenyésztési folyamat elemei

előkészületek

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

A kutya tenyésztése

 

Annak ellenére, hogy a kutya, mint háziasított állatfaj fennmaradása az elmúlt legalább 16 ezer évben nem okozott különösebb nehézséget, a mai elvárásoknak megfelelő színvonalú kutyatenyésztés mégsem tekinthető könnyű feladatnak. Az ember legelső és máig legfontosabb háziállatáról van szó, ami a kezdetektől fogva legalább részben társállatként is szolgált, és ma már a legtöbb családban teljes jogú tagnak számít, ezért a kutyatenyésztőknek különösen magas piaci elvárásoknak kell megfelelniük. Ezek a kutya küllemére, viselkedésére és egészségére egyidejűleg vonatkoznak, emiatt mára a kutyatenyésztés költséges és bizonytalan kimenetelű vállalkozás. Mégis sokan vágnak bele, sokkal többen, mint amennyire szükség van. Ezért a minőségi kérdések mellett a mennyiség is gyakran okoz problémát. A legjobb tanács mindenki számára az, hogy csak az vágjon bele, akinek határozott tenyésztési elképzelése van, valamint rendelkezik a szükséges ismeretekkel és feltételekkel.

A ma közismert kutyafajták tenyésztése általában rövid múltra, alig 100-150 évre tekint vissza. Ennek ellenére számos kutyafajta létezik és ezek között óriásiak lehetnek a különbségek vannak. Ezek a fajták ma is változnak, közben újak keletkeznek és számos máshol még ismeretlen fajta van a világban, így szinte lehetetlen pontosan megmondani, hogy pillanatnyilag hány kutyafajta létezik. Csak a fajtaleírással (standard) rendelkező fajták száma meghaladja az ezret, de még a legnagyobb kutyatenyésztő szervezetek is ennek legfeljebb a töredékét ismerik és ismerik el. Emiatt a kutyafajtákat felsorolni, és azok legfontosabb jellemvonásait akár vázlatos formában bemutatni is rendkívül nehéz feladat lenne, de szerencsére erre most nincs szükség, hiszen sok olyan szakkönyv kapható, ami ezzel foglalkozik, és az interneten is sok információ elérhető. A tenyésztőknek természetesen alaposan ismerniük kell a kiválasztott fajta leírását és a tenyésztést irányító szakmai szervezet ajánlásait ugyanúgy, akár a fajtára jellemző egészségügyi problémákat és azok megelőzésének a lehetőségeit.

Amikor ezeket a sorokat papírra vetem, Magyarországon sok változás után éppen megszűnik az állami törzskönyvezés. Ez a folyamat akkor kezdődött el, amikor az egységes tenyésztői szervezet (MEOE) hibáit nem kijavították, hanem sokan alternatív szervezeteket alakítottak, és akkor érte el a mélypontját, amikor a politika is beleszólt ebbe a folyamatba. Remélem, a kutyatenyésztők időben ráébrednek, hogy ez egy zsákutca, és képesek lesznek új, demokratikus, a kölyökgyárosokat kizáró, szabadon működő, több fajtaszakosztályból álló egységes országos szakmai szervezet létrehozására, ellenkező esetben a több évtizedes válság még sokáig elhúzódhat. Ez a helyzet amúgy nem teszi lehetetlenné a színvonalas tenyésztést, csak megnehezíti azt.

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

© MANCSOK, 2017