a MANCSOK kutya-egészségügyi oldalai

MANCSOK

 

KUTYA

Kutyabaj Hírlevél

kutytartás

táplálás

gondozás

tenyésztés

egészségvédelem

betegségek

vissza

mentsen életet!

 

MACSKA

Macskaland Hírlevél

NYÚL
 

kedvencek

 

Google

 

 

A kutyák fertőző tracheobronchitisze

                 (kennelköhögés)

 

Tartalom:

Bevezető

A kutyák fertőző tracheobronchitisze egy gyakori, Magyarországon mégis kevésbé ismert betegség. A kórkép neve megmagyarázza a lényeget: olyan kutyáról kutyára terjedő fertőző betegséget értünk alatta, ami a légcső (trachea) és a hörgők (bronchusok) megbetegedését okozza. A fertőző tracheobronchitisz közismertebb neve kennelköhögés, ami az angol Kennel Cough fordítása. Ez onnan származik, hogy leggyakrabban a kutyapanziókban (angolul: boarding kennel) betegednek meg a kutyák.

vissza a tartalomhoz

Előfordulás

A betegség ott gyakori, ahol különböző életkorú és immunállapotú kutyák keverednek. Ilyenek pl. a kutyapanziók, a menhelyek és a kiállítások, de nem ritka az együtt sétáltatott kutyák körében sem. Minden életkorban előfordulhat, de a legsúlyosabb lezajlású a 6 hetes-6 hónapos kölykökben és az egyéb légúti megbetegedésekben szenvedő egyedekben.

vissza a tartalomhoz

Kórokok

A betegséget különböző vírusok és baktériumok okozzák. A 2-es típusú kutya adenovírus (canine adenovirus type 2, CAV-2), a kutya parainfluenza vírusa (canine parainfluenza, CPI), a szopornyica vírus, a fertőző májgyulladás vírusa (canine adenovirus type 1, CAV-1), a kutya reovírusa (canine reovirus-1, canine reovirus-2 és canine reovirus-3), valamint a kutya herpeszvírusa (canine herpesvirus) is képes a felső légutak hámját oly mértékig károsítani, hogy az kaput nyit a bakteriális fertőzéseknek. Több különböző baktérium faj is szerepet játszhat a kórkép kialakításában, így a Bordetella bronchiseptica, amely önmagában is képes a betegséget előidézni. Emellett gyakran mutatnak ki Pseudomonas, Pasteurella, Klebsiella, Escherichia, Streptococcus és Mycoplasma fajokat a fertőzött kutyák légútjaiból.

A túlzsúfoltság, a stressz, a túlzott ventilláció, az extrém hőmérséklet és légnedvesség, valamint a higiéniai hiányosságok is hajlamosító tényezők lehetnek.

Kórfejlődés

A légcső és a hörgők belseje csillós hámsejtekkel bélelt, amelyek koordinált mozgásukkal segítenek eltávolítani a légutakba került idegen anyagokat és a légcsövet védő nyálkát is termelnek. Az összegyűlt anyagot aztán a kutya felköhögi. Ez egy védelmi rendszer, ami károsodik, amikor vírusok vagy baktériumok támadják meg a csillós hámsejteket. Ha azok elpusztulnak, akkor más, gyakran az egészséges állatok légútjaiban is megtalálható kórokozók szabadon elszaporodhatnak és súlyosbíthatják a folyamatot.

vissza a tartalomhoz

Tünetek

A betegség legjellemzőbb tünete a köhögés. Ez leggyakrabban 5 (2-14) nappal a fertőzés után kezdődik. A köhögés sokféle lehet, a legjellemzőbb a rohamszerű és száraz, de máskor enyhe és nedves, ami nem ritkán öklendezéssel záródik. A tulajdonosok gyakran azt hiszik, hogy valami megakadt a kutya torkán. Izgalom vagy megeröltető testmozgás hatására a köhögés fokozódik, a légcsőre gyakorolt enyhe nyomással könnyen kiváltható. Súlyos esetben hőemelkedés és étvágytalanság is kíséri a betegséget. Ilyenkor a produktív, nedves köhögés a jellemző. Esetenként elesettség, orrfolyás és nehezített légzés is kialakulhat. 

vissza a tartalomhoz

Diagnózis

A diagnózist általában a kórelőzmény (pl. kutyapanzió, kiállítás, több megbetegedés az együtt sétáltatott kutyák körében) és a klinikai vizsgálat alapján állítjuk fel. Ha a kutya megfelelően oltott, akkor elsősorban a nem fertőző köhögéssel járó betegségeket kell kizárni. A súlyos, tüdőgyulladással szövődött esetekben a mellkas röntgenvizsgálatára, valamint a légúti váladék mikroszkópos és bakteriológiai vizsgálatára is szükség lehet.

vissza a tartalomhoz

Gyógykezelés

A köhögő kutyákat el kell különíteni és nyugodt környezetet, sok pihenést, valamint könnyen lenyelhető, nedves eledelt kell biztosítani a számukra. A lakásban tartott kutyák esetében hasznos lehet a szoba páratartalmának növelése párásítással.

A gyógyszeres kezelés esetenként változó, a leggyakrabban antibiotikumokat kapnak a betegek. Ez történhet injekció, tabletta vagy akár inhalációs kezelés formájában is. A köhögéscsillapítással kapcsolatban sok az ellentmondás, ha szükséges, körültekintően és a kutya állapotváltozásának folyamatos figyelembevételével szabad csak végezni. Sok esetben ellenjavallt, ezért inkább ne használjon a saját szakállára szabadfogalmú készítményeket, amivel árthat, hanem mindig kövesse az állatorvosa utasításait. A ziháló, nehezen lélegző kutyák kezelésére bronchustágítókat használunk.

vissza a tartalomhoz

Kórjóslat

A tracheobronchitisz lefolyása járványonként különböző. A megfelelően kezelt kutyák is általában csak 10-20 nap alatt gyógyulnak meg. A betegség a legtöbb esetben teljes gyógyulással záródik. A szövődményes esetekben kialakuló tüdőgyulladás viszont akár elhulláshoz is vezethet.

vissza a tartalomhoz

Megelőzés

A betegség legfontosabb kórokozói, így a Bordetella bronchiseptica ellen is több intranazális (orrba csepegtetendő) és parenterális (injekciós) vakcina létezik. Magyarországon csak parenterális, parainfluenzával kombinált vakciana kapható, amit félévente kell beadni. A szopornyica, az adeno- és a parainfluenza vírus ellen évente oltott kutyák sajnos megbetegedhetnek kennelköhögésben.

vissza a tartalomhoz

Dr. Csikós Károly
állatorvos
MANCSOK Állatorvosi Rendelő

Ha tetszik ez az oldal, mondja el a barátjának is!
Töltse ki az összes mezőt, majd nyomja meg az "elküld" gombot. A barátja egy emailben kapja meg ennek az oldalnak a címét .

Az Ön neve:

Az Ön email címe:

A barát neve:

A barát email címe:

Üzenet:

© MANCSOK. Az oldal tartalma felhasználható a forrás
 (MANCSOK, http://mancsok.hu) megjelölésével . Köszönjük!